V četrtek, 13. 6. 2024, smo drugošolci obiskali kmetijo Strgar na Banjšicah. Gospodar nas je prijazno sprejel, gospodinja pa bogato pogostila. Učenci so bili nad mlekom zelo navdušeni, dejali so, da ima boljši okus kot mleko iz trgovine. Poskusili so tudi kislo mleko in se pogreli s čajem ter posladkali s piškoti. Po malici pa so kmeta zasuli z vprašanji o delu na kmetiji, strojih, ki mu delo olajšajo in živalih za katere mora dnevno skrbeti. Najlepše je bilo, ko so učenci odšli v hlev k živalim, jih božali, hranili, opazovali, največ pozornosti pa so dobile kokoši, saj so učenci prav tekmovali, kdo jih bo pestoval več časa. Čas na kmetiji je minil zelo hitro.

učiteljici Lidija in Vesna

Vtisi otrok po obisku kmetije:

Karolina, 2. B: »Na kmetiji mi je bilo všeč, ker sem božala krave, pestovala kokoši, se igrala s psom, dajala kravam seno božala telička in konja.«

Tisa, 2. B: »Ko bom velika, bom mogoče imela kmetijo.«

Bor, 2. B: »Všeč so mi bile krave, bile so smešne.«

Tobia, 2. B: »Všeč mi je bilo, ko smo se igrali s psom.«

Tija, 2. B: »Všeč mi je bilo, ko sem držala kokoš, saj jo nisem držala še nikoli prej.«

Maj, 2. A: “Šli smo na kmetijo. Na kmetiji imajo krave, svinje, konje in druge živali. Meni je bilo najbolj všeč, ko sem božal konja. Tudi mi je bilo všeč, ko sem držal kokoši. Povedali so nam, da se je včeraj zvalilo tele.”

Urh, 2. A: “Všeč mi je bilo, ko sem hranil krave. Tudi, ko sem božal telička, držal v roki kokoš in božal psa. Včeraj se je na kmetiji skotil teliček. Bilo je zelo lepo.”

Sara, 2. A: “Bili smo na kmetiji na Banjšicah. Božala in nosila sem kokoši, dala sem jim imena: Kokica, Koka in Koko. Držala sem piščančka, izvalil se je v soboto. Lahko sem božala konja. Od prejšnjega dne imajo novega telička. Preživeli smo lep dan na kmetiji.”

Eman, 2. A: “Na kmetiji mi je bilo všeč, kadar sem božal živali. Spoznali smo veliko novega. Tam so bile različne živali kot so krave, biki, konji, kokoši in goska. Lepo mi je bilo, da sem se igral s kužkom Reksom. Bilo mi je všeč.”

Paula, 2. A: “Zelo všeč mi je bilo na kmetiji, ker sem videla toliko živali. Lahko sem božala krave, pujse in kokoši ter petelina. Bila pa sem zelo vesela, da smo lahko naokrog nosili kokoši in petelina. Videla sem dva psa, enemu je bilo ime Reks, za drugega pa ne vem. Lepo mi je bilo, ker so nas peljali na kmetijo. Prijazen kmet, ki nas je sprejel na kmetiji je bil Branko.”

Fotografirala: učiteljica Vesna Gulin

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)