V mesecu oktobru še pred jesenskimi počitnicami so učenci tretjih razredov imeli prav poseben dan, saj so za šolo na travniku obirali šolske oljke. Polni pričakovanj in veselja so se odpravili za šolo z vsemi potrebnimi obiralnimi pripomočki. Učiteljici sta jim predstavili način obiranja, na kaj morajo biti pozorni in kako naj ravnajo s pripomočki. Razdeljeni po skupinah so se učenci razvrstili pod oljke. Nekatere so bile s pridelkom obložene, spet druge niso imele veliko, saj je vse popadalo na tla zaradi oljčne muhe, ki je tudi glavna škodljivka oljk. Kljub vsemu so učenci z veseljem poprijeli za delo in s pomočjo grabljic, mrež in košar nabrali nekaj zabojev pridelka. S skupnimi močmi so nabrali nekje okrog 40 kg oljk. Hišnika sta oljke odpeljala stisnit v stiskalnico biotehniške šole v Šempetru pri Gorici. Tam so oljke najprej pregledali in stehtali, preložili so jih v večji zaboj, jih prepihali in ločili listje od plodov. Po pranju so jih zmleli in dobili oljčno maso, katero so centrifugirali in hladno stisnili. Pridobljeno olje so nam nalili v čisto posodo. 

Erika Grosar

Vtisi učencev:

Obiranje šolskih oljk mi je bilo zelo všeč. Najbolj sem užival, ko sem z grabljicami pobiral oljke in so popadale na mrežo. Malo me je motilo, ko mi je vroče sonce pripekalo za vrat.  (Patrik, 3. b)

Meni je bilo obiranje šolskih oljk zelo, zelo všeč, ker smo se s prijateljicami tudi malček igrale. Potem smo šli na malico namesto v razred kar v jedilnico. Nato pa smo kar tekli na igrišče se sami igrat. (Sofia, 3. a)

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)