Ko smo prišli v vodarno Mrzlek, smo se razdelili v dve skupini. Naša voditeljica nam je povedala pravila vedenja v vodarni. V prvem prostoru smo odložili nahrbtnike in si ogledali video posnetek o vodarni. Seznanjeni smo bili, kako poteka nadzor sistema 24 ur in še delujočo staro in novo vodarno. Ogled smo začeli v stari vodarni, si ogledali bazene, v katerih poteka filtriranja s peskom. Visoki so bili približno tri metre. Nato smo si ogledali vodni hram. Zraven so bile komore z UV žarki, ki v vodi uničijo vse bakterije. Tam je bila tudi pipa iz katere priteče čista voda primerna za uporabo. Na koncu vodi dodajo še klor, da priteče v naša stanovanja čista pitna voda. V novi vodarni smo si ogledali bazene z ozonom, ogljem in peskom. Ogledali smo si tudi črpališče ob reki Soči, kjer črpajo vodo iz zajetja Mrzlek. Tako smo spoznali posamezne dele vodarne od črpališča do pipe.

Po ogledu smo se odpeljali še v Centralno čistilno napravo. Vodič nas je seznanil s posameznimi postopki čiščenja odpadnih vod, ogledali smo si bazene z blato. Videli smo maketo čistilne naprave in si pogledali membrane, ki so zelo pomemben del v čistilni napravi.

Maks, 4. a

VIZIJA ZA PRIHODNOST

Pitna voda je zdravju prijazna, zato si močno želim, da bo iz pipe tekla čista, pitna voda. O varovanju vode morajo vzgojitelji, učitelji  podučiti že najmlajše v vrtcih z risankami in koristnimi besedami, knjigami. Vzor pa morajo biti tudi starši, stari starši.

Vita, 4. a

Pri poročilih bi morali večkrat prikazati sliko sveta v prihodnosti, če bomo še naprej neodgovorno ravnali z naravo, jo onesnaževali….in da bi se ljudje začeli zavedati posledic takega ravnanja in postali bolj skrbni na vseh področjih do okolja.

Bor, 4. a

Moja ideja je, da bi otoke že od malih nog učili, da je voda dragoceni vir življenja! Ustvaril bi igro, pri kateri bi otroci spoznali postopke varovanja vode in posledice onesnaževanja okolja. Izvedel bi projekt z naslovom VARČUJ VARUJ,  v katerega  bi vključil otroke vseh starosti in jih ozaveščal, da vode ni na pretek ter da moramo  biti skrbni z njo.

Jakob, 4. a

Želim si, da bi v prihodnosti iz pip tekla čista voda! Opozarjala bi z raznimi letaki in velikimi plakati v mestnih parkih.

Hana, 4. a

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)