V petek, 4. 5. 2018, smo prvošolci imeli naravoslovni dan – Od zrna do kruha. Z avtobusom smo se odpeljali v vasico Narin pri Pivki na kmetijo  Pri Petrovi. Gospodar kmetije nam je razložil, kako so nekoč obdelovali polja, sejali pšenico, kako so jo poleti želi in pridobivali semena,  iz katerih so kasneje  pridobili moko.

Tudi mi smo se preizkusili v kmečkih opravilih in ugotovili, da je bilo delo res težko. Na kmetiji Pri Petrovi je kot v pravljici.

Z gospo Majdo smo v črni kuhinji spoznavali, kako so pekle kruh naše babice in prababice. V črni kuhinji smo videli veliko starih predmetov in za nekaj časa »živeli« življenje kot so ga nekoč. Ko smo vstopili v črno kuhinjo,  nas je najprej pozdravila prijetna toplota, saj je v krušni peči že gorel ogenj.  Najprej nismo vedeli, zakaj pravijo tej kuhinji črna kuhinja,  ko pa smo bili v njej,  smo takoj vedeli, zakaj ji tako pravijo. Brez luči je v njej tema kot v rogu.

Seveda je bilo najbolj zabavno pripraviti iz testa  hlebčke in jih nato dati v krušno peč. Uh, kako je lepo dišal kruh pečen iz te peči!

Kruh smo nesli domov, da ga bodo poskusili še naši starši. Komaj smo čakali popoldan, da ga bomo poskusili doma v krogu družine.

 

Učiteljica Vesna Gulin, 1. a

 

 

 

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)